BIOIMPEDANCJA – co to takiego i jak można ją wykorzystać?

Waga Tanita, którą stosujemy podczas pomiaru i analizy masy ciała, wykorzystuje technikę BIA (Bioelecrical Impedance Analisis). Technika ta opiera się o metodę pomiaru bioimpedacji, która polega na tym, że stając gołymi stopami na metalowe płytki znajdujące się na wadze, urządzenie wysyła bezpieczny impuls elektryczny, który przechodząc przez tkanki organizmu mierzy ich oporność. Przez płyny zawarte w tkance mięśniowej prąd przechodzi swobodnie, natomiast natrafia na trudności przechodząc przez tkankę tłuszczową. Na podstawie wyników pomiaru oporu elektrycznego oraz takich danych jak: płeć, wiek oraz wzrost, zostaje obliczony skład ciała osoby badanej.

Na wynik pomiarów duży wpływ wywierają dobowe zmiany stopnia nawodnienia organizmu, które oddziaływują na poziom tkanki tłuszczowej. Wahania stanu nawodnienia organizmu są zjawiskiem fizjologicznym i zależą m.in. od: sposobu odżywiania, aktywności fizycznej oraz pory dnia. Przez co np. pomiar tkanki tłuszczowej wkonany po kąpieli lub po wysiłku fizycznym może być niższy niż zazwyczaj, natomiast po posiłku lub po przebudzeniu może być zawyżony. Należy również pamiętać, że charakterystyka tkanki tłuszczowej często zmienia się w cyklu menstruacyjnym, w wyniku choroby oraz po nadmiernym spożyciu alkoholu.

Generalnie, najmniejsze zmiany ciężaru ciała i stopnia uwodnienia organizmu są w godzinach wczesnowieczornych (co najmniej dwie godziny po posiłku). Jest to najbardziej zalecany czas do pomiaru tkanki tłuszczowej. Przy czym, jeżeli rozkład dnia nie pozwala na pomiar w tych godzinach, należy wybrać inny, ale stały czas pomiaru. Przestrzeganie tej zasady pozwoli na dokładną i porównywalną kontrolę poziomu tkanki tłuszczowej.