Alergia pokarmowa IgG zależna

Często nie zdajemy sobie sprawy, że produkty, które jadamy na co dzień mogą powodować nieprawidłowe reakcje naszego układu odpornościowego. Warto zweryfikować czy przyczyna niektórych dolegliwości, które doskwierają nam na co dzień, nie tkwi w nietolerancji pewnych produktów.

Utajona alergia pokarmowa (IgG zależna) jest ściśle związana ze zjawiskiem tzw. „przesiękliwego jelita”. Podczas trawienia i wchłaniania pokarmu, za sprawą nieszczelnej bariery jelitowej, fragmenty niestrawionych białek pokarmowych mogą przenikać przez nieszczelne jelito bezpośrednio do krwi. Organizm rozpoznaje takie białka jako ciała obce (antygeny)  i mobilizuje przeciwko nim własne ciała odpornościowe. W konsekwencji powstają swoiste immunokompleksy (antygen-przeciwciało), które mogą wywierać niekorzystny wpływ na organizm, powodując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach. Dlatego objawy alergii IgG zależnej  potrafią być bardzo niespecyficzne i dotyczyć wielu narządów lub tkanek, w zależności od umiejscowienia stanu zapalnego.

Długotrwałe spożywanie nietolerowanych pokarmów, może wiązać się z występowaniem objawów ze strony jednego narządu, całego układu lub mogą one występować w sposób skojarzony. Najczęściej związane jest to z ogólnym stanem złego samopoczucia oraz może powodować lub nasilać następujące objawy chorobowe:

  • problemy ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, skurcze, nudności, problemy z wypróżnieniami (zarówno zaparcia, jak i biegunki), uczucie pełności, trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (nadwaga lub niedowaga), zaburzenia czynnościowe jelit (zespół jelita drażliwego – IBS), zespół złego wchłaniania, nieswoiste choroby zapalne jelit (m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna);
  • problemy oddechowe: astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok;
  • problemy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry, wypryski, egzema;
  • problemy ze strony układu neurologicznego: migrena, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, zespół napiecia przedmiesiączkowego, depresja, lęk, zmęczenie, nadmierne pobudzenie, bezsenność, zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi (ADHD), zespół deficytu uwagi (ADD);
  • problemy mięśniowo-szkieletowe: bóle i osłabienie mięśni (w tym fibromialgia), stwardnienie rozsiane, bóle stawów, zapalenie stawów (m.in. reumatoidalne i łuszczycowe zapalenie stawów);
  • pozostałe: mimowolne moczenie nocne (u dzieci), spuchnięte powieki, sińce pod oczami,  zaczerwienienie oczu, podwyższone ciśnienie krwi, cukrzyca.

Przyczyny powstawania alergii pokarmowej IgG potrafią być złożone i mogą wiązać się z:

  • niewłaściwą dietą (zarówno dietą matki – okres płodowy oraz dietą w okresie niemowlęcym),
  • obecnością drobnoustrojów lub pasożytów,
  • przyjmowaniem niektórych leków (które mogą osłabiać barierę jelitową, czyli nasilać zjawisko „przesiękliwego jelita”),
  • prowadzonym stylem życia (stres, brak ruchu, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu),
  • zanieczyszczeniem środowiska (metale ciężkie, pestycydy, antybiotyki).

Rozpoznanie produktów, które nie są tolerowane przez nasz organizm jest niezwykle trudne. Wiąże się to z opóźnioną reakcją organizmu na spożyty pokarm – objawy mogą wystąpić nawet do 72 godzin po spożyciu nietolerowanego pokarmu. Zważywszy na to, iż nasza codzienna dieta jest dość urozmaicona i jeden posiłek składa się nierzadko z kilku lub nawet kilkunastu składników, rozpoznanie tych produktów, które wywołały niekorzystną reakcję organizmu jest wręcz niemożliwe. Na szczęście z pomocą przychodzą różnego rodzaju testy.