Sałatka z indykiem curry

Świeże warzywa w towarzystwie soczystego mięsa z indyka marynowanego w jogurcie z curry. Dzięki dodatkowi pełnoziarnistego ryżu taka sałatka świetnie nadaje się jako danie obiadowe.

DSCF2333-1

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g filetu z piersi indyka
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka curry (bez glutaminianu sodu)
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty
  • 2 garście ugotowanego brązowego ryżu
  • mięsisty pomidor
  • 1 mały małosolny lub kiszony ogórek
  • 0,5 papryki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • kilka oliwek
  • przyprawy do smaku
  • sos ziołowo-jogurtowy lub winegret

Przygotowanie:

  1. Mięso podzielić na 4 części o grubości ok. 1 cm i delikatnie oprószyć solą . Z jogurtu i przypraw przygotować marynatę. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na cała noc).
  2. Następnie obsmażyć mięso na oliwie aż straci w środku surowość. Pekinkę poszatkować, ogórka i oliwki pokroić w półplasterki, paprykę i pomidora w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Na talerze układać warstwami: poszatkowane liście pekinki, ugotowany ryż, ogórka, paprykę, pomidory, kukurydzę, oliwki i delikatnie przyprawić. Na wierzch położyć pokrojone w plastry filety z indyka i całość polać wcześniej przygotowanym sosem.