Tarta jogurtowa z borówkami

Pełnoziarnista tarta z jogurtowym nadzieniem, które niczym nie ustępuje prawdziwemu sernikowi, do tego sezonowe owoce i pyszny deser gotowy! 

DSCF2149-1

Składniki na spód (na formę o średnicy ok. 25 cm):

  • 100 g migdałów bez skórki
  • 130 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 70 g masła
  • ewentualnie trochę lodowatej wody

Składniki na masę jogurtową:

  • 500 g gęstego jogurtu (np. typu greckiego light)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • laska wanilii
  • dodatkowo 150 g borówek


Przygotowanie spodu:

  1. Migdały zmiksować w blenderze prawie na proszek (jeżeli mamy tylko migdały w skórkach, najpierw trzeba je namoczyć, zdjąć skórkę i wysuszyć w piekarniku rozgrzanym do 50°C, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu).
  2. W większej misce umieścić mąkę pełnoziarnistą, zmielone migdały, wkroić do tego ziemne masło i rozgnieść widelcem (lub w dłoniach). Jeżeli masa będzie zbyt sypka, można dodać 1-3 łyżki lodowatej wody (można ją doskonale schłodzić dodając kostki lodu). Całość szybko zagnieść (aby ciasto zbyt mocno się nie ociepliło), owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
  3. Ciasto rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę i dokładnie docisnąć do spodu oraz brzegów formy. Na całej powierzchni ponakłówać ciasto widelcem, owinąć foliową reklamówką i włożyć do zamrażalnika na kilka minut (zanim rozgrzeje się piekarnik).
  4. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku do lekkiego zrumienienia (przez ok. 25-30 minut).

Przygotowanie masy jogurtowej:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować na puszystą masę razem z ksylitolem. Następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać i dodać jogurt oraz ziarenka z przekrojonej laski wanilii (można zastąpić pastą waniliową lub odrobiną aromatu).
  2. Całość zmiksować na małych obrotach na gładką masę i wylać na przestygnięty spód (masa będzie dość rzadka). Na wierz posypać wcześniej umytymi borówkami.
  3. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190ºC.
  4. Przestygnięte ciasto przykryć i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Pracę nad tartą, można podzielić na dwa dni, jednego dnia można upiec spód a na następny dzień lub wieczorem przygotować nadzienie.
  • Jeżeli ciasto na spód się kruszy i ciężko je rozwałkować, można wylepić foremkę palcami odrywając kawałki ciasta.
  • Formę do tarty bez powłoki non-stick trzeba wysmarować masłem i wysypać mąką.
  •  Jeżeli posiadamy malakser, zamiast wyrabiać ciasto ręcznie można skorzystać z jego pomocy. Poniżej filmik, który pokazuje jak można sobie ułatwić życie 🙂