Pełnoziarnista tarta z jogurtowym nadzieniem, które niczym nie ustępuje prawdziwemu sernikowi, do tego sezonowe owoce i pyszny deser gotowy!
Składniki na spód (na formę o średnicy ok. 25 cm):
- 100 g migdałów bez skórki
- 130 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
- 100 g mąki gryczanej
- 70 g masła
- ewentualnie trochę lodowatej wody
Składniki na masę jogurtową:
- 500 g gęstego jogurtu (np. typu greckiego light)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła)
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
- laska wanilii
- dodatkowo 150 g borówek
Przygotowanie spodu:
- Migdały zmiksować w blenderze prawie na proszek (jeżeli mamy tylko migdały w skórkach, najpierw trzeba je namoczyć, zdjąć skórkę i wysuszyć w piekarniku rozgrzanym do 50°C, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu).
- W większej misce umieścić mąkę pełnoziarnistą, zmielone migdały, wkroić do tego ziemne masło i rozgnieść widelcem (lub w dłoniach). Jeżeli masa będzie zbyt sypka, można dodać 1-3 łyżki lodowatej wody (można ją doskonale schłodzić dodając kostki lodu). Całość szybko zagnieść (aby ciasto zbyt mocno się nie ociepliło), owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
- Ciasto rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę i dokładnie docisnąć do spodu oraz brzegów formy. Na całej powierzchni ponakłówać ciasto widelcem, owinąć foliową reklamówką i włożyć do zamrażalnika na kilka minut (zanim rozgrzeje się piekarnik).
- Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku do lekkiego zrumienienia (przez ok. 25-30 minut).
Przygotowanie masy jogurtowej:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować na puszystą masę razem z ksylitolem. Następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać i dodać jogurt oraz ziarenka z przekrojonej laski wanilii (można zastąpić pastą waniliową lub odrobiną aromatu).
- Całość zmiksować na małych obrotach na gładką masę i wylać na przestygnięty spód (masa będzie dość rzadka). Na wierz posypać wcześniej umytymi borówkami.
- Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190ºC.
- Przestygnięte ciasto przykryć i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Dodatkowe wskazówki:
- Pracę nad tartą, można podzielić na dwa dni, jednego dnia można upiec spód a na następny dzień lub wieczorem przygotować nadzienie.
- Jeżeli ciasto na spód się kruszy i ciężko je rozwałkować, można wylepić foremkę palcami odrywając kawałki ciasta.
- Formę do tarty bez powłoki non-stick trzeba wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Jeżeli posiadamy malakser, zamiast wyrabiać ciasto ręcznie można skorzystać z jego pomocy.