0
Oferta Poradni Dietetycznej

Testy na nietolerancje pokarmowe

Złe samopoczucie, brak energii, problemy z wypróżnieniami, wzdęcia, migreny… To tylko niektóre symptomy, które mogą wskazywać na utajoną alergię pokarmową.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że produkty, które jadamy na co dzień mogą powodować nieprawidłowe reakcje naszego układu odpornościowego. Jeżeli odczuwasz nieswoiste dolegliwości, z którymi nie możesz uporać się latami, warto porozmawiać z Naszym dietetykiem i wspólnie zastanowić się nad przyczynami oraz rozważyć wykonanie odpowiednich badań.

Więcej informacji na temat alergii pokarmowej typu późnego (IgG zależnej), tzw. utajonej można znaleźć tutaj…

Test Food Detective jest najtańszym i najlepiej dostępnym z testów, których zadaniem jest diagnoza nadwrażliwości pokarmowej IgG – zależnej (czasami zwanej nietolerancją pokarmową). Jest to test nielaboratoryjny, który można wykonać samodzielnie w domu, jednak doradzam, aby skorzystać z pomocy wykwalifikowanego dietetyka, który został odpowiednio przeszkolony w tym zakresie. Test polega na pobraniu 5 ml krwi włośniczkowej z opuszka palca (można to porównać do badania glukometrem). Po wykonaniu przez dietetyka wszystkich czynności związanych z procedurą testu, po ok. 45 minutach można uzyskać wynik. Dla osoby, która po raz pierwszy wykonuje tego typu test, odczytanie i interpretacja wyniku może nastręczać pewne problemy, dlatego polecam skorzystać z mojej pomocy.

Test Food Detective bada reakcję organizmu na 59 produktów żywnościowych zebranych w 46 grup:

  • zboża: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten;
  • orzechy: migdały, orzech brazylijski, nerkowiec; orzech włoski, orzech ziemny (arachidowy), ziarno kakaowca
  • strączkowe: groch, soczewica, fasola, soja;
  • mięsa: kurczak, wołowina, wieprzowina, baranina (jagnięcina);
  • ryby: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra);
  • skorupiaki: krewetka, krab, homar, małż jadalny;
  • warzywa: brokuły, kapusta, marchew, seler, ogórek, pomidor, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta);
  • owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa, arbuz), oliwki, pomarańcza i cytryna, truskawki;
  • jajko (całe);
  • mleko krowie;
  • drożdże;
  • grzyby;
  • czosnek, imbir;
  • herbata.

Przeciwwskazania do wykonania testu:

  • przyjmowanie dużych dawek leków steroidowych,
  • chemioterapia,
  • przyjmowanie leków cytostatycznych (pacjenci onkologiczni)
  • dzieci poniżej 2 roku życia.

Pozostałe testy laboratoryjne, z których można skorzystać w diagnostyce alergii IgG zależnej to:

  • FoodPrint® (FoodPrint®200+, FoodPrint®160 Vegetarian, FoodPrint®120+, FoodPrint®80+)
  • FoodTest (FoodTest 40)

Aktualny cennik wszystkich testów na nadwrażliwości IgG – zależne dostępny tutaj…