Testy na nietolerancje pokarmowe

Złe samopoczucie, brak energii, problemy z wypróżnieniami, wzdęcia, migreny… To tylko niektóre symptomy, które mogą wskazywać na utajoną alergię pokarmową.

food-detectiveCzęsto nie zdajemy sobie sprawy, że produkty, które jadamy na co dzień mogą powodować nieprawidłowe reakcje naszego układu odpornościowego. Jeżeli odczuwasz nieswoiste dolegliwości, z którymi nie możesz uporać się latami, warto porozmawiać z Naszym dietetykiem i wspólnie zastanowić się nad przyczynami oraz rozważyć wykonanie odpowiednich badań.

Więcej informacji na temat alergii pokarmowej typu późnego (IgG zależnej), tzw. utajonej można znaleźć tutaj…

Test Food Detective jest najtańszym i najlepiej dostępnym z testów, których zadaniem jest diagnoza ukrytej alergii pokarmowej IgG – zależnej (czasami zwanej nietolerancją pokarmową). Jest to test nielaboratoryjny, który można wykonać samodzielnie w domu, jednak doradzam, aby skorzystać z oferty wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza, który został odpowiednio przeszkolony w tym zakresie. Test polega na pobraniu 5 ml krwi włośniczkowej z opuszka palca (można to porównać do badania glukometrem). Po wykonaniu przez dietetyka wszystkich czynności związanych z procedurą testu, po ok. 45 minutach można uzyskać wynik. Dla osoby, która po raz pierwszy wykonuje tego typu test, odczytanie i interpretacja wyniku może nastręczać pewne problemy, dlatego polecam skorzystać z pomocy dietetyka.

Test Food Detective bada reakcję organizmu na 59 produktów żywnościowych zebranych w 46 grup:

  • zboża: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten;
  • orzechy: migdały, orzech brazylijski, nerkowiec; orzech włoski, orzech ziemny (arachidowy), ziarno kakaowca
  • strączkowe: groch, soczewica, fasola, soja;
  • mięsa: kurczak, wołowina, wieprzowina, baranina (jagnięcina);
  • ryby: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra);
  • skorupiaki: krewetka, krab, homar, małż jadalny;
  • warzywa: brokuły, kapusta, marchew, seler, ogórek, pomidor, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta);
  • owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa, arbuz), oliwki, pomarańcza i cytryna, truskawki;
  • jajko (całe);
  • mleko krowie;
  • drożdże;
  • grzyby;
  • czosnek, imbir;
  • herbata.

Przeciwwskazania do wykonania testu:

  • przyjmowanie dużych dawek leków steroidowych,
  • chemioterapia,
  • przyjmowanie leków cytostatycznych (pacjenci onkologiczni)
  • dzieci poniżej 2 roku życia.

Pozostałe testy laboratoryjne, z których można skorzystać w diagnostyce alergii IgG zależnej to:

  • FoodPrint® (FoodPrint®200+, FoodPrint®160 Vegetarian, FoodPrint®120+, FoodPrint®80+)
  • FoodTest (FoodTest 40)