Zupa wietnamska

Lekka, aromatyczna i zarazem prosta w wykonaniu zupa. Posmak wschodu w polskim wydaniu potrafi smakować naprawdę wyśmienicie! 🙂

 

DSCF2180


Składniki (na 4 porcje):

  • pół mniejszej piersi z kurczaka (ok. 250 g)
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 garstki fasolki szparagowej (najlepiej zielonej)
  • 1 por
  • garść poszatkowanych liści kapusty pekińskiej
  • garstka suszonych grzybów lub grzybków Mun lub 3-4 pieczarki
  • 50 g makaronu ryżowego z tapioką lub zwykłego ryżowego lub chińskiego
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sos sojowy lub sól, pieprz, kozieradka, przyprawa chińska bez glutaminianu sodu

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć we wrzątku. Filet z kurczaka pokroić w krótkie paski, doprawić i przesmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy, po czym przełożyć na talerzyk.
  2. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki, fasolkę w 2-centymetrowe kawałki a pora w krążki. Pokrojone warzywa razem z namoczonymi i pokrojonymi grzybami przełożyć do garnka (por i kapustę wrzucić nieco później), zalać wrzątkiem, dodać listek, ziele i gotować do miękkości (ale niezbyt długo).
  4. Na koniec doprawić do smaku, dodać wcześniej usmażone kawałki kurczaka i przed podaniem dodać namoczony we wrzątku makaron. Na koniec, każdą porcję posypać obficie siekanym szczypiorkiem.