Cold brew, czyli kawa zalewana zimną wodą i macerowana („moczona”) przez kilkanaście godzin.
Ten sposób „parzenia” kawy wywodzi się z Japonii i był tam znany już w okolicach 1600 roku, natomiast w Europie zyskuje coraz większą popularność stosunkowo od niedawna.
Przy czym zaznaczam, że cold brew, to nie to samo co ice cafe, którą przygotowuje się na bazie espresso. Warto umieć je rozróżniać! Dzięki temu, że cold brew jest zalewana zimną wodą pozbawiona jest charakterystycznej goryczki i kwasowości, przez co jest zdecydowanie łagodniejsza dla żołądka. Dodatkowym plusem (bynajmniej dla niektórych) może być też większa zawartość kofeiny w cold brew dzięki długiemu procesowi maceracji.
Cold brew jest niewątpliwie idealnym rozwiązaniem na letnie upały, kiedy na tradycyjną gorącą kawę nie mamy ochoty. Powiem szczerze, że osobiście bardzo zasmakowała mi taka forma kawy na zimno i jest to dla mnie odkrycie tego lata. Lubię mieć przygotowaną kawową esencję w lodówce (szczególnie, że wyręcza mnie w tym mój partner), aby w dowolnej chwili móc przygotować sobie orzeźwiającą kawę z lodem.
Jak zrobić cold brew w domu?
Składniki na 3 porcje kawy:
- 150 g ulubionych ziaren kawy (osobiście używam Arcaffe Roma)
- 600 ml ulubionego mleka (użyłam roślinnego napoju owsiano-sojowego bez cukru)
+ sitko o drobnych oczkach
+ filtr do kawy lub kawałek gazy
Sposób przygotowania:
- Ziarna zmielić tuż przed przygotowaniem, najlepiej dość grubo, jak do ekspresu przelewowego.
- Do szklanego „bezwonnego” naczynia (np. litrowego słoika) przesypać zmieloną kawę i zalać 600 ml przefiltrowanej zimnej wody.
- Sprawdzić, czy cała kawa nasączyła się wodą (w razie czego można zamieszać łyżką), przykryć (np. zakręcić słoik) i wstawić do lodówki na 15 godzin.
- Po upływie wskazanego czasu przelać kawę przez sitko o drobnych oczkach (ale uwaga, nie dociskać kawy na sitku, aby nie zwiększać goryczy esencji).
- Uzyskany płyn warto dodatkowo przesączyć przez zwilżony filtr do kawy (ja używam Hario V60) lub gęstą gazę, dzięki czemu osiągniemy super klarowną esencję. Przygotuj się, że ten etap trwa kilkanaście minut – potrzeba czasu, aby kawa przepłynęła przez filtr.
- Tak przygotowany koncentrat może być przechowywany w lodówce przez ok. 3-7 dni, bez utraty swoich walorów smakowych.
- Kawę na zimno powinno się podawać z kostkami lodu w proporcji 1:2, czyli na 100 ml koncentratu należy dodać 200 ml wody lub schłodzonego mleka.
Instrukcję przygotowania kawy cold brew w formie rolki znajdziecie w linku poniżej ↓
https://www.instagram.com/reel/CuxYSd5octP/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Przygotowanie cold brew jest bardzo proste, wymaga jedynie trochę wolnego czasu i cierpliwości. Przy czym smak wynagradza włożony trud.
Uwagi:
Kawę przygotowuje się w proporcji 1:4, czyli porcję kawy zalewa się 4 porcjami wody.
Zaleca się aby maceracja trwała ok. 10-16 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Można samodzielnie eksperymentować z rodzajem ziaren kawy, czasem maceracji i proporcją dodanego mleka.