Prosta zupa, którą jesteśmy w stanie przygotować w 20 minut – idealne rozwiązanie na lunch lub ciepłą kolację.
W sezonie letnim lub jesiennym można przygotować ją ze świeżych mięsistych pomidorów, zimą natomiast można sięgnąć po pomidory z puszki.
Składniki (na 2 porcje):
- puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 1 cebula (100g)
- 0,5 pora (70g)
- papryka (100g)
- 1 łyżka czarnych oliwek (15g)
- 1 łyżka oliwy (10g)
- 0,5 kostki warzywnej bez glutaminianu sodu (można zamienić na przyprawy)
- zielona czubrica lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oliwie lub na maśle klarowanym. Dodać pokrojonego w krążki pora, 0,5 łyżeczki papryki w proszku i po kilku minutach wrzucić pokrojoną paprykę. Całość zalać wodą, dodać kostkę warzywną i dusić pod przykryciem.
- Następnie dodać pomidory, przyprawy i gotować na wolnym ogniu.
- Na koniec zupę zmiksować i ewentualnie dodatkowo doprawić do smaku.
- Zupę rozlać do miseczek, posypać zieloną czubricą (lub posiekaną natką pietruszki) oraz pokrojonymi w półplasterki czarnymi oliwkami.
Wartość odżywcza 1 porcji:
254 kcal
6,9 g białka
13,1 g tłuszczy
22,6 g węglowodanów
13,1 g błonnika