Wilgotny, aromatyczny i pięknie prezentujący się na stole pasztet w wersji wegetariańskiej. Świetne rozwiązanie jako dodatek do kanapek i nie tylko! Mój syn chętnie zjada go na razowym pieczywie, oczywiście obowiązkowo w towarzystwie kiszonego ogórka. Z podanych składników wychodzi całkiem spora keksówka (użyłam podłużnego naczynia żaroodpornego o wymiarach 25×11 cm) – jeżeli nie macie takich mocy przerobowych, po przestygnięciu pasztetu podzielcie go na porcję i zamroźcie, dzięki czemu, zawsze będziecie mieli w kryzysowych sytuacjach coś zdrowego i pożywnego pod ręką.
Składniki:
- 1,5 szklanki suchych nasion ciecierzycy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 płaty suszonych pomidorów z oliwy
- garstka pestek słonecznika
- garstka pestek dyni
- przyprawy do smaku: liście laurowe, ziele angielskie, kumin (kmin rzymski) lub mielony kminek, garam masala, curry, ostra papryka, sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę w wodzie z dodatkiem 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i zostawić całą noc.
- Namoczoną ciecierzycę przepłukać, zalać świeżą wodą, dodać listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, sól (ok. łyżeczki) i ugotować do miękkości (ok. 1,5h).
- Cebulę pokroić w drobne piórka i zeszklić na 2 łyżkach oliwy, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (paprykę, kumin, garam masalę).
- Po chwili dołożyć do cebuli starte na tarce marchewki, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości.
- Pomidory delikatnie odsączyć z oliwy i pokroić w drobną kostkę.
- Ugotowaną ciecierzycę zmiksować razem z warzywami na dość gładką masę, dodać kaszę, roztrzepane jajko, pokrojone pomidory, przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe 2 łyżki oliwy.
- Całość dokładnie wymieszać i dodatkowo doprawić wg gustu.
- Gotową masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze docisnąć łyżką (aby nie było pęcherzyków powietrza) i równomiernie rozsmarować.
- Na wierzch posypać pestkami słonecznika oraz dyni, lekko docisnąć i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec ok. 45 minut.