0
Salatka z grillowanym kurczakiem
Przepisy

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka, która świetnie sprawdzi się na letni obiad, drugie śniadanie w pracy jak i kolacje. Grillowany kurczak, świeże warzywa i słodko-kwaśny dresing to świetnie zgrany zespół, który potrafi zagrać razem smakowitą melodię dla naszych kubków smakowych. 🙂 Przygotowanie tej sałatki w dni, w które zostało nam mięso z obiadu jest świetnym rozwiązaniem – nic się nie marnuje a sałatka jest gotowa w ekspresowym tempie.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 duże garście miksu sałat (można zastąpić dowolną sałatą lub posiekaną kapustą pekińską)
  • 2 małe mięsiste pomidory (lub 1 duży)
  • 2 ogórki gruntowe
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 8 czarnych oliwek
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • płaska łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki miody lub syropu z agawy lub innego słodzidła
  • łyżeczka sosu sojowego lub sól do smaku
  • przyprawy wg gustu: np. sól, pieprz, zielona czubrica, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Mięso podzielić na 2-3 kawałki, przyprawić, przesmarować łyżeczką oliwy i upiec na grillu lub obsmażyć na patelni.
2. Z łyżki oliwy, octu, miodu, sosu sojowego, musztardy oraz przypraw przygotować sos.
3. Warzywa pokroić wg uznania, kurczaka na kawałki.
4. Na talerze lub do misek przełożyć sałatę, na wierzch położyć pokrojone warzywa, mięso i polać wcześniej przygotowanym dressingiem.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

268 kcal
29,6 g białko
13 g tłuszcze
7,3 g węglowodany
2,6 g błonnik