Lekka, aromatyczna i zarazem prosta w wykonaniu zupa. Posmak wschodu w polskim wydaniu potrafi smakować naprawdę wyśmienicie!
Składniki (na 4 porcje):
- pół mniejszej piersi z kurczaka (ok. 250 g)
- 2 mniejsze marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 2 garstki fasolki szparagowej (najlepiej zielonej)
- 1 por
- garść poszatkowanych liści kapusty pekińskiej
- garstka suszonych grzybów lub grzybków Mun lub 3-4 pieczarki
- 50 g makaronu ryżowego z tapioką lub zwykłego ryżowego lub chińskiego
- 4 łyżki siekanego szczypiorku
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sos sojowy lub sól, pieprz, kozieradka, przyprawa chińska bez glutaminianu sodu
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć we wrzątku. Filet z kurczaka pokroić w krótkie paski, doprawić i przesmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy, po czym przełożyć na talerzyk.
- Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
- Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki, fasolkę w 2-centymetrowe kawałki a pora w krążki. Pokrojone warzywa razem z namoczonymi i pokrojonymi grzybami przełożyć do garnka (por i kapustę wrzucić nieco później), zalać wrzątkiem, dodać listek, ziele i gotować do miękkości (ale niezbyt długo).
- Na koniec doprawić do smaku, dodać wcześniej usmażone kawałki kurczaka i przed podaniem dodać namoczony we wrzątku makaron. Na koniec, każdą porcję posypać obficie siekanym szczypiorkiem.