Lasagne z cukinii

Teraz można cieszyć się smakiem lasagne bez obawy o swoją wagę! Dzięki zastąpieniu makaronu płatami cukinii zapiekanka jest lżejsza i jeszcze smaczniejsza od oryginału. Polecam wypróbować!


Składniki (na 3 porcje):

  • 360 g (3 sztuki) mięsistych pomidorów
  • 300 g (1 sztuka) cukini
  • 250 g surowej mielonej polędwicy wieprzowej (można zastąpić udźcem z indyka)
  • 100g (1 sztuka) czerwonej cebuli (można zastąpić żółtą)
  • 90g sera mozzarella
  • 50 g (2 łyżki) koncentratu pomidorowego
  • 20 g (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • 10 g (1 łyżka) sosu sojowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie, zielona czubrica

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (najlepiej z funkcją termoobiegu). Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry (o grubości ok. 2-3 mm), przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypać zieloną czubricą (z solą i czosnkiem) i zapiekać do momentu aż zrobią się miękkie.
2. W między czasie cebule pokroić w drobne piórka i podsmażyć na oliwie, następnie dodać mięso mielone oraz przyprawy. Jak mięso straci surowość, dodać obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i całość doprawić dość mocno do smaku sosem sojowym, ziołowym pieprzem, słodką lub wędzoną papryką w proszku, czubricą oraz ziołami prowansalskimi (lepiej, żeby farsz był intensywny, ponieważ cukinia nieco złagodzi jego smak).
3. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym (najlepiej podłużnym prostokątnym – np. 23×10 cm) układać warstwowo podpieczone plastry cukinii na zmianę z pomidorowo-mięsnym farszem aż do wyczerpania składników (każdą warstwę wyrównać i docisnąć łyżką).
4. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180-200°C (bez termoobiegu), następnie posypać startą na tarce mozzarellą i piec jeszcze 5-10 minut, aż ser się roztopi.

Wartość odżywcza 1 porcji:
304 kcal
28 g białka
15 g tłuszczy
10 g węglowodanów
3,4 g błonnika